Всичко за видовете кафява захар от А до Я

Ако сте от хората, които ги е грижа за това какво консумират и доколко то е полезно за организма им, то може би ще ви бъде интересно да научите повече за кафявата захар, която както вероятно знаете е полезния заместител на бялата рафинирана захар. Като за начало ще споделим с вас, че приемът на кафява захар се отразява благоприятно на всеки организъм, като доставя полезни минерали като калий, калций, цинк, магнезит, фосфор и желязо.

В захарта се съдържа и меласа, която ни носи голяма доза диетичен калий. Има три типа меласи - лека, тъмна и най-тъмна, като те зависят от процесът по пречистване на захарта. В зависимост от това, на пазара има много и различни видове кафява захар, които се различават по цвят, големина на зърната, произход и качество. Едни от най-разпространените видове на кафявата нерафинирана тръстикова захар са тъмното мусковадо Мавриций, Демерара, Турбинадо.

кафява захар

Тези интересни имена идват от местата, където се получават за първи път. Например, името на Демерара идва от областта Демерара в Южна Америка, на територията на днешна Гвиана. Тя представлява светлокафява захар с едри и златисти кристали, които са леко слепени от меласата. Тя не се подлага на допълнително рафиниране. Мусковадо пък е най-тъмнокафявата захар, която има по-специфичен вкус от останалите видове. Това се дължи на тръстиковия сироп, който не е отделен от нея при обработката и самата захар е по-лепкава. Можете да се сдобиете с такава директно от нас, както на едро, така и на дребно.

Турбинадо е частично преработена кафява захар, в която са премахната минимални количества от меласата. Има наситен златистокафяв цвят и се произвежда от прясно нарязана захарна тръстика. Ние от Нитро България ЕООД ви предлагаме различни видове специализирани захари на едро и дребно, които можете да разгледате и поръчате директно тук, от сайта ни. За повече информация, не се колебайте да се свържете с нас посредством формата за контакт.

FaLang translation system by Faboba